Nemesgörzsöny

Nemesgörzsöny a Kisalföld déli peremén található, Veszprém vármegyében, a pápai járásban. A községet már az Árpád-korban is lakták, az első írásos megemlékezés a 14. századból maradt fenn, egy korabeli oklevél Gersen néven említi. 1544-ben nemesi birtokként jegyezték, nagyszámú kis- és középnemesi család élt itt. Később két külön településsé nőtte ki magát, melyek a 20. század közepén egyesültek. Így lett Alsó- és Felsőgörzsönyből Nemesgörzsöny.

A falu népességének nagyobb hányada református, de szép számban vannak római katolikusok és az evangélikus felekezethez tartozók is. A Református Egyházközség egyházi iskolát és óvodát tart fenn, amelynek elismert színvonalát és népszerűségét a környező településekről átjáró gyerekek is igazolják.

Nemesgörzsöny környéke népszerű látogatóhelyekkel tarkított: a közeli szélmezői tőzegtavak, a Marcal lápvilága, a Rába vonzza a horgászokat és a pihenni vágyókat. A horgászat mellett a vadászatra is nyílik lehetőség: fácánból, őzből, nyúlból, vaddisznóból, szarvasból áll a helyi vadállomány, amelynek felelős gazdája a nemesgörzsönyi székhelyű Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság.

A településnek az agráradottságai kiválóak, alkalmas a modern mezőgazdaságra. A lakók közül sokan ebben találták meg hivatásukat, míg mások a közeli városokba járnak dolgozni, így például a 9 km-re fekvő Pápára, mely az én ifjúkorom egyik kedves színhelye is.

A több mint 30 ezres lélekszámú Pápa a Közép-Dunántúl gyöngyszeme, főterét Európa egyik legszebb barokk tereként tartják számon. Templomtornyai, jellegzetes zárt erkélyei és nagymúltú iskolái, híres kékfestő műhelye, valamint a nemrég megújult Esterházy-kastély joggal tölti el büszkeséggel a pápaiakat. És engem is, aki itt végeztem a középiskolát, abban a városban, ahol nemzetünk olyan nagyságai koptatták előttem az iskolapadot, mint Petőfi Sándor, Jókai Mór vagy Deák Ferenc.

Arra biztatom mindazokat, akik kíváncsiak a vidéki Magyarország megszámlálhatatlan kincseire, látogassanak el Pápára. Igyanak egy jó kávét a belvárosban, és ejtsék útba Nemesgörzsönyt is.