Videók

Tornai Pincészet, András-napi bormesteri találkozó, 2021
Tornai Pincészet, András-napi bormesteri találkozó, 2021

András napjára időzítette hagyományos bormesteri találkozóját a sikeres somlójenői családi gazdaság, a Tornai Pincészet. Ezeken az eseményeken az ágazat képviselői tanácskoznak az ágazat irányítóival, megvitatják a borászatokat, szőlészeteket érintő legfontosabb kérdéseket, értékelik a mögöttünk hagyott évet, és terveket vázolnak fel a jövőre nézve. Ezúttal sem történt másként, volt is mit átbeszélni egy olyan év után, amely a lezárások miatt igen érzékenyen érintette a borászatok teljesítményét, az itthoni eladásokat éppúgy, mint az exportot. A bortermelők erősítik a vidék megtartó erejét, fejlesztik a helyi gazdaságot, sikerük a szőlőtermesztőket is segíti. Erős vidék nélkül nincs erős Magyarország!

NAK TechLab, Agtech Summit, 2021
NAK TechLab, Agtech Summit, 2021

A gazdálkodók hatékonyságát jelentősen javíthatják az innovatív, digitális alapú megoldások. A NAK ezért is vállalt vezető szerepet startupok agráriumba bevonzásában, és segíti hasznos megoldásaik elterjesztését. Agtech Summit rendezvényünkön ilyen fejlesztésekkel és a területen tevékenykedőkkel találkozhattak az érdeklődők.

Üzemlátogatás – Strucc Fészek, 2021
Üzemlátogatás – Strucc Fészek, 2021

Mindig is tudtam, hogy a Jászság kincseket rejt. Egy nem hétköznapi farmra látogattam, ahol Balog Donát társtulajdonos vezetett körbe a Jászberény határában létesített Strucc Fészekben, és a végén még kóstolót is kaptam ebből az itthon is egyre népszerűbb, Európában nem őshonos, de kiválóan beilleszkedő, hatalmas testű futómadár remek húsából készült ínyencségekből.

Üzemlátogatás – Bihari Baromfi Manufaktúra, 2021
Üzemlátogatás – Bihari Baromfi Manufaktúra, 2021

Pipikém – ha egy cégnek ez a szlogenje, nem nehéz kitalálni, mi a profilja. Azt is érezzük az elnevezésből, hogy a rideg üzleti mechanizmussal szemben valami másnak lehetünk tanúi a biharugrai baromfifeldolgozó üzemben, ahová Makra Tiborral, a település polgármesterével érkeztem. A fiatal vállalkozást fiatal tulajdonosai, Horváth Péter és Ványi Noémi működteti, akik diplomájuk megszerzése után az agráriumban találták meg hivatásukat. Szívvel-lélekkel fejlesztik üzemüket, ahol gondos helyi gazdák által szeretve nevelt állatokat vásárolnak és dolgoznak fel. Jó érzés ilyen felfutó, sikeres agrárvállalkozást látni. Szívből gratulálok!

Válasszuk a hazai fenyőfát!
Válasszuk a hazai fenyőfát!

A karácsonyi fenyőfát azért ültetik, növesztik, gondozzák, hogy mire kellőképpen felcseperedik, betöltse hivatását, és lényével, illatával teljessé tegye egy család ünnepét. A hazai fenyőfatermelés családi vállalkozások, magyar őstermelők és szezonális munkavállalók tucatjainak nyújt megélhetést évről évre, hiszen karácsonnyal nem ér véget a történet. Amint egy fenyőfát kivágnak, újat ültetnek a helyébe, amit ugyanolyan gondossággal nevelnek, míg pár év múlva ő is eladósorba kerül. Tegye széppé a karácsonyt hazai fenyővel, tegye széppé a hazai termelők karácsonyát!

Üzemlátogatás – Mocca Negra Zrt., 2021
Üzemlátogatás – Mocca Negra Zrt., 2021

Tudták, hogy Szentendrén működik hazánk egyik legnagyobb nyerskávé-feldolgozó üzeme? De vajon miként lesz az alapanyagból finom, pörkölt kávé, ami a boltok polcára és a kávéházakba kerül? A Mocca Negra Zrt.-nél ennek jártunk utána.

Herencsényi mézüzem látogatása 2021
Herencsényi mézüzem látogatása 2021

A magyar méz elkészítésének teljes folyamatát olyan szigorú szabályozás védi, amely szilárd garanciát nyújt a kimagasló minőségre - és akkor még nem beszéltünk a hazai mézkészítők szakértelméről és lelkes elhivatottságáról. Minden üveg itthon termelt mézben rengeteg munka, tudás és lélek van, nem érdemes mást választani, csakis a hazait. Balla Mihály képviselőtársammal és Szandai József Nógrád megyei NAK-elnökkel a herencsényi mézüzemben jártunk, ahol személyesen is meggyőződtünk minderről. Köszönjük Wild János ügyvezető tulajdonosnak a meghívást.

Válasszuk a hazai mikulásvirágot!
Válasszuk a hazai mikulásvirágot!

A mikulásvirág a karácsonyi kelléktár jellegzetes előfutára, a decemberi időszak szimbolikus szobanövénye. A Pest megyei Szigetcsépen több évtized alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat koncentrálódik abban a 2000 nm-en termesztett mikulásvirág-állományban, ami egészséges virágával, levelével, szépségével minden évben lenyűgözi a vásárlókat. Díszítsék otthonukat hazai mikulásvirággal, külsőségeiben is legyen teljes a december!

ALDI sajtótájékoztató (2021 november)
ALDI sajtótájékoztató (2021 november)

Egyre szívesebben járok az ALDI-ba! Alig egy hónapja méltattuk a kiskereskedelmi lánc példaértékű bejelentését, hogy állandó kínálatukban kizárólag magyar frisshúst forgalmaznak áruházaikban. Most újabb szintet léptek a belföldi eredetű kínálat bővítése terén: az alapvető tejtermékeket és jövő év elejétől a tojást magyar forrásból szerzik be. Köszönjük!

Garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását!
Garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását!

Nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, és a műtrágyakartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását!

VIII. Bakony Expo a Veszprém Arénában
VIII. Bakony Expo a Veszprém Arénában

A természet íze, a vidék portékája – ezzel a mottóval rendezték meg a VIII. Bakony Expót a Veszprém Arénában. A méltán népszerű kiállítás és vásár ezúttal is magas minőségű kézműves termékpalettát és színes kísérő program-kavalkádot vonultatott fel, amelyen kiemelt szerep jutott a Bakony tájegység és a Balaton-felvidék kulturális és gasztronómiai örökségének. Hogy minősíteném a Bakony Expo nyújtottta élményt? Ízre, illatra, látványra kitűnő!

Nemesgörzsönyi terménytároló átadása, 2021
Nemesgörzsönyi terménytároló átadása, 2021

Nagy előrelépés a nemesgörzsönyi és környékbeli gazdáknak annak a terménytárolónak a felépítése, amely a helyben előállított termények raktározását biztosítja. Nemesgörzsönyben összefogtak a gazdák, az önkormányzat és a magyar állam. Ebből az összefogásból nyolc hónap alatt egy fontos agrárlogisztikai centrum született, amely lehetővé teszi a termények biztonságos tárolását, jobb eladását.

Válasszuk a hazai sütőtököt!
Válasszuk a hazai sütőtököt!

A nagydobosi sütőtök minden olyan sajátosságnak birtokában van, amiért kedveljük ezt a látványra, illatra, ízre is egyedülálló, de belső értékeit tekintve is elsőrangú zöldséget. Az itthon termett sütőtök az ősz egyik legértékesebb élelmiszere, most kell kihaszálni!

„Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” adományozó ünnepség, 2021
„Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” adományozó ünnepség, 2021

Martonvásár adott otthont a Magyarok Kenyere program Kárpát-medencei adományozó ünnepségének. Idén több mint 8000 határon inneni és túli magyar gazda jóvoltából mintegy 1100 tonna terményadomány gyűlt össze, ami közel százezer rászorulóhoz kerül. Felemelő érzés volt részt venni az átadóünnepségen, amelyet többek közt Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége és Böjte Csaba testvér is megtisztelt jelenlétével.

KicsiNagykövet, parlamenti látogatás, 2021
KicsiNagykövet, parlamenti látogatás, 2021

A Magyarság KicsiNagykövete verseny egy remek kezdeményezés. Baksa Fruzsinával, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye KicsiNagykövetével és Kósa Krisztián KicsiAttaséval találkoztunk az Országgyűlés épületében. Ők a verseny megyei győztesei, a többi megyében pedig még november 14-ig jelentkezhetnek a 10-12 éves gyerekek a megmérettetésre.

Karotin Kft. üzemlátogatás, 2021
Karotin Kft. üzemlátogatás, 2021

A lucernapellet kiváló emészthetősége, magas fehérje-, valamint jelentős ß-karotin tartalma miatt baromfi-, sertés-, nyúl- és szarvasmarhatápok fontos kiegészítő eleme. Magyarország legnagyobb lucerna- és kukoricapellet-előállító vállalatánál jártunk Szél István Csongrád-Csanád megyei NAK-elnök úrral. A Karotin Kft. modern, számítógép által vezérelt telephelyén hatalmas kapacitással készül a pellet, a lucernabálák sokasága. Köszönjük Sáringer Sándor ügyvezető úrnak az üzem bemutatását!

MA-HAL – MOHOSZ – NAK sajtótájékoztató, Akasztó, 2021. október
MA-HAL – MOHOSZ – NAK sajtótájékoztató, Akasztó, 2021. október

Az Akasztói Horgászpark és Halascsárda adott stílusosan otthont annak a sajtótájékoztatónak, amelyet a MA-HAL-lal és a MOHOSZ-szal közösen tartottunk a hazai akvakultúra, illetve a halastavi haltermelés helyzetéről, az ágazatot érintő kihívásokról és tervekről. A halágazat olyan szegmense a nemzetgazdaságnak, amely teljesítményével, a biológiai környezet megóvásával és gondozásával, vidéki munkahelyek megőrzésével jár együtt, ezért mindannyiunk számára fontos a jövője. A hazai halak fogyasztásával mi is sokat tehetünk a szektor fejlődéséért, és nem utolsó sorban az egészségünkért.

Trófeaszemle, Szépalma-Somhegy, 2021
Trófeaszemle, Szépalma-Somhegy, 2021

A Szépalma-Somhegy Természetvédelmi és Vadász Egyesület látványos trófeaszemléjén jártam, ahol a kiállított trófeákon keresztül megcsodálhattam a Magas-Bakony gazdagságát, faunájának pompáját. A klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerep jut az erdőknek és az erdőgazdálkodóknak, akik mindennapos tevékenységükkel őrzik az erdők, mezők vadállományát, gondoskodnak életteréről. Ezért is fontos, hogy támogassuk őket, és ne engedjük a brüsszeli bürokratáknak, hogy íróasztal mellől hozott szakmaiatlan döntéseikkel ellehetetlenítsék az erdőgazdálkodókat.

Válasszuk a hazai virágot!
Válasszuk a hazai virágot!

Októberben a nyári virágok helyét átveszik a krizantémok, amik nem hivalkodók, mégis szépek. Emellett változatosak is, egy tápiószentmártoni kertészetben például huszonkét fajtát termesztenek belőlük. A krizantém tartósan megmarad, ám ne feledjük: igazán sokáig az lesz szép, amit itthon, Magyarországon neveltek!

A frisshús legyen magyar az áruházakban!
A frisshús legyen magyar az áruházakban!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2021. szeptember 7-én közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy egy meghatározó német kiskereskedelmi csoport németországi üzleteiben 2022 nyaráig 95 százalékra növelné a teljes mértékben német eredetű friss sertéshús arányát. A NAK hasonló lépést szorgalmazott a Magyarországon működő áruházláncoknál is, örömteli, hogy a példa ilyen hamar hazai követőre talált. Az ALDI október 18-i bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Válasszuk a hazai káposztát!
Válasszuk a hazai káposztát!

Káposzta, burgonya, sárgarépa – a magyar konyha fontos alapanyagai. Időtlen idők óta termeljük, fogyasztjuk – és megszámlálhatatlan módon süthetjük, főzhetjük, elkészíthetjük – őket. Egy a fontos: ebből is a hazait válasszuk, ne a távolról beutaztatottat!

MEGOSZ éves nagyrendezvény, Szigetvár, 2021
MEGOSZ éves nagyrendezvény, Szigetvár, 2021

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének éves nagyrendezvényén jártam, amit ezúttal is történelmi helyszínen tartottak, Szigetváron. A Megosz fontos szövetségese a kamarának, nagyra értékeljük és támogatjuk mindazt az erőfeszítést, amit mindennapi tevékenységük során tagjai kifejtenek a hazai erdők fenntartása terén. Az erdőgazdaság fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást az agrártárca, a következő időszakban a Vidékfejlesztési Programból várhatóan még több forrás jut erre a célra. Erdeink megóvása, fejlesztése nemzeti ügyünk, és ebben a Megosz kiemelt partner.

Válasszuk a hazai diót!
Válasszuk a hazai diót!

A dió hozzátartozik a magyar kultúrához, népdalainkban is fel-felbukkan, irodalmi művekben is találkozunk vele. A hazai dió életünk része, vegyék, egyék! “Ki lakik a dióhéjban? Nem lakhat ott bárki, Csak Dióbél bácsi. Ha rácsapsz a dióhéjra, Kinyílik a csontkapuja, És cammogva előmászik Vén Dióbél bácsi Csak a szádat Tátsd ki!” (Csoóri Sándor: Dióbèl bácsi)

Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdakörének megalakulása
Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdakörének megalakulása

Az országban sorra jönnek létre a MAGOSZ szárnyai alatt a fiatalabb gazdanemzedék érdekeit képviselő ifjú gazda tagozatok. A napokban a királynék városában alakult meg az Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdaköre. Mindig örömteli találkozni olyan fiatalokkal, akik látnak jövőt az agráriumban. Biztosíthatom őket, hogy éles szemük van, és hogy jó úton járnak.

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2021
Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2021

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 28. alkalommal nyitotta meg kapuit Hódmezővásárhelyen, hogy sokadjára elkápráztassa kínálatával, szakmaiságával, programgazdagságával közönségét. Magas színvonalú állattenyésztés és arra alapozott állatitermék-előállítás nélkül nincs, nem lehet erős mezőgazdaság Magyarországon - ez volt egyik fontos üzenete és következtetése a rendezvénynek, mely ugyanúgy rávilágított a hazai állattenyésztés kiugró sikereire, mint ahogy figyelmeztetett a szektort sújtó tényezőkre. Sokat láttunk, sokat tanultunk a három nap alatt, ezek a rendezvények jól szolgálják a hazai agráriumot. Gratulálok a szervezőknek, nagyszerű munkát végeztek!

Üzemlátogatás a Mary-Ker Pasta Kft.-nél
Üzemlátogatás a Mary-Ker Pasta Kft.-nél

A magyar tulajdonban lévő Mary-Ker Pasta Kft. három évtizede tölt be előkelő pozíciót a hazai élelmiszer-nagykereskedelem piacán, gondosan ügyelve arra, hogy minőségi hazai alapanyaggal lássa el a közétkeztetés széles spektrumát a gyermekétkeztetéstől a vállalati konyhán át a kórházi ellátásig. Az élelmiszer-nagykereskedelem időközben tésztagyártással egészült ki. Tuzson Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével ellátogattunk a családi vállalkozás dunakeszi gyárába, ahol a kiváló minőségű tészták és más élelmiszerek széles kínálata készül. Köszönjük vendéglátóinknak, Mándy Csaba tulajdonosnak, valamint ifj. Mándy Csaba és Simon Tibor cégvezetőknek a körbevezetést.

Üzemlátogatás a Gyulahús Kft.-nél, 2021
Üzemlátogatás a Gyulahús Kft.-nél, 2021

Nemzeti gasztrokultúránk karakteres, egyéni jegyeket hordoz. Ez mind a felhasznált alapanyagaink és ételeink jellegében, mind az ízesítés művészetében tetten érhető. Sok jellegzetes, hazai készítmény örvend kiugró népszerűségnek, közülük is kiemelkedik a gyulai kolbász, ami már-már inkább fogalom, mint élelmiszer. Féltett receptúra őrzi titkát, mely nemcsak összetételének, de sikerének is kulcsa. Előállításának helyszínére látogattam, Gyulára, a nagyüzemi húsfeldolgozás egyik hazai fellegvárába. Köszönöm Daka Zsolt úrnak, a Gyulahús Kft. ügyvezetőjének, hogy Kulcsár László úrral, a NAK Békés megyei elnökével bepillanthattunk a gyulai kolbász készítésének folyamatába.

Pannonhalmi Pálinkárium üzemlátogatás – 2021
Pannonhalmi Pálinkárium üzemlátogatás – 2021

Ha már Pannonhalmán jártunk Németh Gergely Győr-Moson-Sopron megyei elnök úrral, az apátsági pincészet után a patinás Pannonhalmi Pálinkáriumot is megtekintettük. Azt a pálinkafőzdét, amely elsőként kapott annyi rezet a háború után, hogy elkezdhesse ma is tartó működését. Több mint 100 éve készülnek itt Pannonhalma híres pálinkái, párlatkülönlegességei, egyre szélesedő kínálattal. A pálinkafőzde egyszerre folyamodik a legújabb eljárásokhoz, amelyek 21. századi lehetőségeket nyitnak meg, ugyanakkor hűen őrzi a hagyományos módszereket, amelyek egy évszázadon át garantálták a megbízható minőséget. Köszönjük Barabás Attila vezérigazgató úrnak, hogy beavatott a pannonhalmi pálinkafőzés és -finomítás kulisszatitkaiba.

XIV. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál - Pákozd - 2021
XIV. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál - Pákozd - 2021

A XIV. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál tizennegyedik alkalommal is összehozta a természet, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia iránt érdeklődőket. A Pákozdi Pagony árnyas fái alatt több ezren próbálhatták ki a vadhúsból készült ételkülönlegességeket, amelyekhez az alapanyagot a hazai erdők és mezők gazdag állatállománya szolgáltatta. Köszönet a vadászoknak, akik segítenek fenntartani az egyensúlyt a természetben, és ellátják kiváló minőségű, egészséges és ízletes vadhússal a hazai piacot. Otthoni fogyasztásra is kitűnő választás, nem véletlenül képezi a nemzeti konyha részét évszázadokra visszamenőleg.

Természetjáró Közösségi Ház ünnepélyes átadása, Sarkad 2021
Természetjáró Közösségi Ház ünnepélyes átadása, Sarkad 2021

Több mint három évtized törekvése ért be Sarkadon a Pelikán Vadásztársaság régi álma megvalósulásával: Természetjáró Közösségi Házat adtunk át, amely vadászházként is funkcionál. Az épület színvilágában, stílusában jól illeszkedik csodálatos természeti környezetéhez, alkalmas arra, hogy ide csábítsa, kiszolgálja a környék természetjáróit és a távolabbról érkező turistákat. Fedezzék fel minél többen, használják, amikor csak tehetik!

Találkozzunk szeptember 17-19. között Pápán, az év legmenőbb agrárrendezvényén!
Találkozzunk szeptember 17-19. között Pápán, az év legmenőbb agrárrendezvényén!

Punnany Massif, Bagossy Brothers – fesztiválhangulat és agrárközpontúság. Pápai Expo és Agrárpiknik, szeptember 17-19. Agrárium, ahogy még nem láttad. Hogy miért érdemes jönnöd? Elmondjuk Kovács Zoltánnal, Pápa és térsége országgyűlési képviselőjével. További infó: http://www.papaiagrarexpo.hu

Tanévnyitó - Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola - Nemesgörzsöny - 2021
Tanévnyitó - Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola - Nemesgörzsöny - 2021

Templomi áldással kezdődött az idei, szám szerint a 486. tanév Nemesgörzsöny nagymúltú oktatási intézményében. A Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola tizennégy éve került vissza a Nemesgörzsönyi Református Egyházközség fenntartásába, azóta már több generáció kiballagott kapuin tudással felvértezve, lélekben, hitben megerősödve. Felemelő érzés volt részt venni az ünnepélyes tanévnyitón, látni a csillogó gyermekszemeket, érezni rajtuk az izgatottságot, a kíváncsiságot, a várakozást, amivel az új tanév elé néznek. Sikeres iskolai évet kívánok a diákoknak és tanítóiknak, tanáraiknak! Áldásban, békességben.

Országos Erdészeti Egyesület 2021. évi Vándorgyűlése, Bugac
Országos Erdészeti Egyesület 2021. évi Vándorgyűlése, Bugac

Egy év kihagyás után újra összegyűlhetett az erdész szakma: a NAK stratégiai szövetségese, az Országos Erdészeti Egyesület ezúttal Bugacon tartotta Vándorgyűlését. Az esemény az ünneplés mellett arra is lehetőséget adott, hogy személyesen is megbeszéljük az ágazat előtt álló kihívásokat és az azokra adható válaszokat: legyen szó akár piaci, akár szabályozási vagy támogatáspolitikai kérdésekről.

Trófeaszemle, 2021 - Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság, Nemesgörzsöny
Trófeaszemle, 2021 - Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság, Nemesgörzsöny

Ahogy illik, vadászkürt nyitotta meg a Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság ünnepségét. Eredményes idény végén járunk, három érmes őzbakkal is büszkélkedhet a társaságunk. Magyarországon található Európa egyik legértékesebb vadállománya, amelynek megőrzése, fejlesztése fontos feladatunk. Az igaz vadász alázattal van a vad és a természet iránt. Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak, hódolat a Teremtőnek!

A gazdálkodók a legnagyobb környezetvédők – World Farmers' Organisation
A gazdálkodók a legnagyobb környezetvédők – World Farmers' Organisation

A gazdálkodók a legnagyobb környezetvédők, a legfelelősebb állatvédők, hiszen elemi érdekük, hogy a természettel szoros együttműködésben végezzék tevékenységüket. Erre hívtam fel a figyelmet a Gazdálkodók Világszervezete (World Farmers’ Organisation, WFO) "Farmers4FoodSystems" címmel indított kampányához készült videóüzenetemben. A program célja, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a gazdák nélkülözhetetlen munkájára és a fenntartható fejlődésben betöltött meghatározó szerepükre. #Farmers4FoodSystems

Birkás Pálinkaház látogatása - 2021
Birkás Pálinkaház látogatása - 2021

A Vasi Hegyhát lankái kiválóan alkalmasak gyümölcstermesztésre, ezáltal remek alapanyagot szolgáltatva a prémium pálinka gyártásához. Birkás István, a Birkás Pálinkaház tulajdonosa a Vas és Zala megye határán fekvő, győrvári pálinkaüzemében állítja elő illatos-zamatos pálinkáit. Aki arra is kíváncsi, hogy miképpen, az – a pálinkaházban kialakított látványfőzdének köszönhetően – ott helyben megtekintheti, és a tökéletes élmény érdekében meg is kóstolhatja.

Hittanosok parlamenti látogatása – 2021
Hittanosok parlamenti látogatása – 2021

Nincs ember, aki ide belépve ne érezné a hely magasztosságát, a történelem ujjlenyomatait az Országház minden szegletében. De nemcsak a múlt sugározza erejét a falak között, itt születik a jövőnk is, hiszen a magyar emberek által felhatalmazott Országgyűlés hozza azokat a törvényeket, amelyek meghatározzák mindennapi életünket, kijelölik hazánk útjait, legyen szó családtámogatási csomagokról vagy akár migránsok befogadásának elutasításáról. A nemesgörzsönyi református hittanos gyerekek lehetőséget kaptak arra, hogy megtekintsék az ország házát, beüljenek az ülésterembe, bejárják a Parlament ismert és rejtettebb termeit, és ebben Jakab István, az Országgyűlés alelnöke volt segítségükre, aki házigazdának is nagyszerűnek bizonyult.

Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem - Ópusztaszer
Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem - Ópusztaszer

1100 tonna búza 8500 adományozó részéről: ez volt a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 10. évének, 2020-nak a mérlege. A program ezzel nem ért véget, az adományozó kedv idén sem lankad. Ópusztaszeren öntöttük össze jelképesen a Kárpát-medence magyar gazdáinak rászorulók számára felajánlott búzáját. A búzaadományokat továbbra is várjuk, határon innen és túl számos gyűjtőponton.

Kall Ingredients Kft. üzemlátogatás, Tiszapüspöki
Kall Ingredients Kft. üzemlátogatás, Tiszapüspöki

Hubai Imre Csabával, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökével Zsinkó Bálint ügyvezető igazgató úr meghívásának eleget téve látogattunk el a KALL Ingredients Kft. tiszapüspöki telephelyére. A kukoricafeldolgozó üzem közel 400 embert foglalkoztat, évi 530 ezer tonna hazai kukoricából készít élelmiszeripari alapanyagokat, takarmányt, alkoholt, legfőképpen pedig izocukrot. Az itt folyó munka színvonaláról és eredményességéről sokat elárul, hogy a vállalat 2020-ban elnyerte a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat, és az Év gyára díjazottjai között is szerepelt.

NAK Zala megyei igazgatósági épületének átadása
NAK Zala megyei igazgatósági épületének átadása

Új székházba költözött a NAK Zala megyei igazgatósága. Ezentúl sokkal modernebb, komfortosabb, tágasabb, klimatizált épületben intézhetik ügyeiket a Zala megyei gazdálkodók. Várják őket a kamara munkatársai és falugazdászai Zalaegerszegen, a Platán Center Iroda és Üzletházban, a Platán sor 2-4. szám alatt.

Keresztút átadása, Szany, Szent Anna kápolna - 2021.
Keresztút átadása, Szany, Szent Anna kápolna - 2021.

Keresztúttal gazdagodott a szanyi Szent Anna kápolna. A kálvária állomásai, amelyeket egy-egy oszlop jelöl, emlékezetünkbe idézik Jézus szenvedésének állomásait, megerősítést adnak a híveknek, szilárdítják kereszténységünket. A keresztutat a szokásos Anna-napi búcsún avattuk fel a hívek népes társaságában.

Tojásüzem-látogatás - Gyöngyöshalász
Tojásüzem-látogatás - Gyöngyöshalász

Így néz ki egy modern tojástermelő üzem: a tyúktól az asztalig emberi kéz alig érinti a tojásokat, minden automatizált: az istálló, a válogatás, a csomagolás. A Gyöngytojás Kft. gyöngyöshalászi telephelyén környezetkímélő tartásmódban, jól tartják a tyúkokat, biztonságos, védett körülmények között, amit azok meg is hálálnak bőséges mennyiségű, magas minőségű tojással. 🥚🥚🥚

Magyarok Kenyere 2021. - Veszprém megyei Búzagyűjtő Nap, Tés
Magyarok Kenyere 2021. - Veszprém megyei Búzagyűjtő Nap, Tés

Tésen tartották a Veszprém megyei búzagyűjtő napot, a Magyarok Kenyere program helyi adománygyűjtő eseményét. Ezen a rendezvényen nemcsak a kamara képviseletében és a MAGOSZ megyei elnökeként voltam jelen, hanem Veszprém megyei gazdálkodóként is. Jó érzés szervezőként részt venni egy jótékonysági programban, de ennél is szívet melengetőbb adományozóként hozzájárulni a sikerhez.

Válasszuk a hazai dinnyét!
Válasszuk a hazai dinnyét!

Egy mentsége van a korábbi hosszú kánikulának: olyan fenséges dinnyéket érlelt nekünk, amelyek édes felüdülést nyújtanak a forró napokon. Ha valódi ízt akarnak, a hazait vegyék! Nincs jobb a magyar dinnyénél. 🍉🍉🍉

Magyarok Kenyere 2021. - búzaszentelés - Zalaszentgrót
Magyarok Kenyere 2021. - búzaszentelés - Zalaszentgrót

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 11. évében Zalaszentgróton is megtartották a hagyományos búzaszentelést. Felemelő érzés volt részt venni az ünnepségen, köszönetet mondtunk a Zala megyei gazdálkodóknak a nagylelkű búzaadományokért. A Magyar Örökség-díjas program idén is gőzerővel zajlik, gyűlnek a felajánlások az egész Kárpát-medencében, amiből ismét mintegy 100 000 rászorulónak jut majd egyévi kenyérre való gabona.

Indián Rizs Kft. - üzemlátogatás - 2021.
Indián Rizs Kft. - üzemlátogatás - 2021.

Tudják, miért hívják indián rizsnek a vadrizst, ezt a különleges, magas minőségű rizsfajtát? Az amerikai Nagy-tavak környékén, ahol őshonos, ez volt az indiánok kedvenc eledele. Magyarországon mintegy három évtizeddel ezelőtt kezdte nemesíteni Kertész Ferenc azt a fajtát, amely azóta is nekünk terem, színesítve a magyar agrárium palettáját. Az Indián Rizs Kft. kisújszállási telephelyére látogattunk Hubai Imre Csabával a NAK JNSZ megyei elnökével hogy közelről is szemügyre vegyük ennek a nem mindennapi körülményeket igénylő növénynek a termesztését és feldolgozási hátterét.

A gazdálkodók a legnagyobb környezetvédők – World Farmers’ Organisation
A gazdálkodók a legnagyobb környezetvédők – World Farmers’ Organisation

A gazdálkodók a legnagyobb környezetvédők, a legfelelősebb állatvédők, hiszen elemi érdekük, hogy a természettel szoros együttműködésben végezzék tevékenységüket. Erre hívtam fel a figyelmet a Gazdálkodók Világszervezete (World Farmers’ Organisation, WFO) "Farmers4FoodSystems" címmel indított kampányához készült videóüzenetemben. A program célja, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a gazdák nélkülözhetetlen munkájára és a fenntartható fejlődésben betöltött meghatározó szerepükre. #Farmers4FoodSystems

Grand Tokaj - üzemlátogatás - 2021.
Grand Tokaj - üzemlátogatás - 2021.

Tokaj neve szerte a világon ismerősen cseng, az egyik legrégebbi magyar „márkanév”, hiszen ezen a borvidéken már a honfoglalás előtt is foglalkoztak szőlőműveléssel. A történelemből azonban nem lehet megélni, ma is tenni kell érte, hogy Tokaj-Hegyalja tőkéiből a „borok királya, a királyok bora”, vagyis a Tokaji aszú és társai az elvárt minőségben és mennyiségben kerüljenek palackba. Koncz Zsófia és Hörcsik Richárd képviselőtársaimmal és Taskó Józseffel, a NAK BAZ megyei elnökével vettük szemügyre a borvidék legnagyobb borfeldolgozója, a Grand Tokaj Zrt. új vinotékáját, lenyűgöző tartálycsarnokát, megcsodáltuk Tokaj dűlőit, híres szőlőjét. Köszönjük Goreczky Gergely vezérigazgató úrnak és Áts Károly főborásznak a szíves vendéglátást, és köszönjük, hogy oly sokat tesznek a Tokaj név ragyogásáért.

Válasszuk a hazai fűszereket!
Válasszuk a hazai fűszereket!

Fűszerek nélkül főzni olyan, mint vonósok nélkül szimfóniát írni – mondta egyszer egy élelmiszertudós, és milyen igaza volt! A fűszerek a természet ajándékai, gyógyítanak, ellazítanak, kiemelik az ételek ízét. Egy unalmas fogást is fenségessé tudnak tenni. De fűszerből sem mindegy, honnan származik, a különbség szó szerint érezhető. Amikor fűszert vásárolunk, válasszuk a hazait abból, ami itthon is megterem.

Alkalmi Séf 5. rész - Sült fagyi
Alkalmi Séf 5. rész - Sült fagyi

Annyi finom főfogást készítettünk már az Alkalmi séfben Prohászka Béla mesterszakáccsal, hogy idejét láttuk a desszerttel való csábításnak is. Ha még nem ettek sült fagyit, elárulom, nekem is ez volt az első. De semmiképpen nem az utolsó.

Válasszuk a hazai cseresznyét!
Válasszuk a hazai cseresznyét!

A rózsafélék családjába, a szilvafélék alcsaládjába tartozik. Piros, ropogós, zamatos, a virága Japánban nemzeti szimbólum. Most van a szezonja. Mi az?

Tüntetés Brüsszelben, 2021. június 25.
Tüntetés Brüsszelben, 2021. június 25.

Ha kell, elmegyünk Brüsszelig, hogy kiálljunk a magyar gazdák érdekeiért!

Alkalmi séf 4. rész - Spenótos jércemell
Alkalmi séf 4. rész - Spenótos jércemell

A jércemell az egyik legsokoldalúbban felhasználható, gyorsan elkészíthető, mindemellett zsírszegény alapanyag. Az Alkalmi séf legújabb videójában Prohászka Béla mesterszakáccsal egy ízletes nyári fogást varázsolunk belőle, sajtfélékkel dúsítva, spenótlevéllel megbolondítva, amire a fokhagyma teszi rá a koronát. Ezt ki kell próbálni!

Szántóföldi Napok és Agrárgépshow 2021, első nap
Szántóföldi Napok és Agrárgépshow 2021, első nap

Megnyitotta kapuit a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőfalván. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Áder János köztársasági elnök úr, aki megköszönte a gazdálkodók munkáját. Sokan vártak már arra, hogy személyesen találkozhassanak egymással, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az első napon több mint 15 ezren látogattak ki az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényére.

Alkalmi séf 3. rész - Eperkrémleves túrógombóccal
Alkalmi séf 3. rész - Eperkrémleves túrógombóccal

Újra kötényt kötöttem, és beálltam alkalmi séfnek Prohászka Béla mesterszakács mellé, aki ezúttal túrógombóccal gazdagított eperkrémleves elkészítésének fortélyait osztotta meg velem és a nézőkkel. Igyekeztem felzárkózni a feladathoz, időnként, bevallom, elcsentem egy-egy szem szamócát. Na de ki tud ellenállni neki? Hát még ennek a fenséges levesnek?

Európai Friss Csapat - nemzetközi sajtótájékoztató 2021.05.20.
Európai Friss Csapat - nemzetközi sajtótájékoztató 2021.05.20.

Online nemzetközi sajtótájékoztatón indítottuk útjára a három európai ország – Magyarország mellett Franciaország és Belgium – együttműködésével 2021 és 2023 között megvalósuló Európai Friss Csapat programot, a korábbi Európai Friss Kalandok folytatását. Fő célkitűzésünk továbbra is a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyerekek és a családok körében.

Üzemlátogatás a szentesi Árpád-Agrár Zrt. modern kertészetében
Üzemlátogatás a szentesi Árpád-Agrár Zrt. modern kertészetében

Nem mindegy, hol érett meg az a paradicsom, amit a tányérunkra teszünk, saját szárán vagy egy kamionban. Magyarországon vagy a hosszú úton hazánk felé. Amelyik azonban a szentesi Árpád-Agrár Zrt. párját ritkító kertészetében, azt még a gyerekek is szeretik, olyan édes, zamatos. Nehéz szavakba önteni azt az élményt, amit egy ilyen fantasztikusan felszerelt, modern technológiával és szakértelemmel működtetett, környezetbarát komplexum és az ott nevelt zöldségek látványa nyújt. Szívből gratulálok Csikai Miklós elnök-vezérigazgató úrnak a nagyszerű tevékenységhez, amit munkatársaival évtizedek óta végez a kertészetben, magabiztosan hozzájárulva a magyar mezőgazdaság színvonalának és hírnevének növeléséhez.

Anyák napi református istentisztelet, Nemesgörzsöny - 2021.
Anyák napi református istentisztelet, Nemesgörzsöny - 2021.

Május első vasárnapján ismét kitárta kapuit Nemesgörzsöny református temploma, az ünnepi istentiszteleten az édesanyákat köszöntötték gyermekeik és a gyülekezet.

Válasszuk a hazai retket!
Válasszuk a hazai retket!

Igazi tavaszi vitaminbomba a friss, ropogós magyar retek, önmagában, szendvicsekben, saláták alapanyagaként is kitűnő. Jelentős C-vitamin-tartalma mellett A-, B1-, B6-vitamint, kálciumot, magnéziumot, rezet, mangánt, vasat, folsavat tartalmaz, alaposan feltölti a hosszú tél alatt kiürült szervezetünket. Szedés után nem sokkal már a polcokon kínálja magát, nemcsak ízével, színével is csábít. Fogyasszunk sok magyar retket, amíg tart a szezonja!

Adni jó. ❤️
Adni jó. ❤️

Mindannyiunk bánatára a járvány miatt elmaradt az idei Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál. A tervezett eseményre a csapatoknak nevelt tucatnyi nagysúlyú sertésből a Pápai Hús Kft. munkatársai finom termékeket varázsoltak, ezúton is köszönjük, hogy felajánlották közreműködésüket! A húskészítményekből összeállított 1000 szeretetcsomagot Dr. Kovács Zoltán képviselőtársammal, a térség országgyűlési képviselőjével adtuk át Lehel Lászlónak, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának, hogy eljuttassák azokat a leginkább rászoruló, térségbeli családoknak. Adni jó.❤️

Válasszuk a hazai sonkát!
Válasszuk a hazai sonkát!

Hagyományokban egyik leggazdagabb ünnepünk a húsvét, ezek közül sok máig is élő. Ilyen a húsvéti sonka fogyasztása, a magyar asztalok elmaradhatatlan húsvéti kelléke. Idén sem kell lemondanunk a jó minőségű, hazai alapanyagokból készült sonkáról, termelőink, feldolgozóink már javában készülnek a megnövekedett keresletre. Sonkából is válassza a hazait!

Nádudvari - A vidék íze
Nádudvari - A vidék íze

Mindig jó élmény olyan üzembe látogatni, ahol számomra is jól ismert termékek készülnek. Látni a folyamatot, amelynek eredményeképpen megszületnek a kedvelt hazai élelmiszerek. A Nádudvari Élelmiszer Kft. évi 17 ezer tonna kiváló minőségű, magyar élelmiszert állít elő. Termékei túlnyomórészt hazai alapanyagokból, kizárólag hazai gyártásban, hazai munkaerő igénybevételével készülnek, nemcsak környezettudatos választást kínálva, de a helyi gazdaságot is támogatva.

Miért ajánlatos hazai csirkét fogyasztani?
Miért ajánlatos hazai csirkét fogyasztani?

Hogy miért ajánlatos hazai csirkét fogyasztani? Például mert olyan biztonságos, korszerű és ellenőrzött körülmények között kerül feldolgozásra, mint ahogy a kisvárdai Master Good üzemében, ami nemcsak Magyarország egyik legjelentősebb élelmiszeripari vállalata, de világszinten is az elsők között van termelői kapacitás tekintetében.

Válasszuk a hazai lekvárt, szörpöt!
Válasszuk a hazai lekvárt, szörpöt!

Szörpök, dzsemek, lekvárok. Nagyanyáink hagyományait követve kerül üvegekbe a hazai gyümölcs legjava. ❗️Válasszuk a magyar termelők helyi alapanyagokból készült hazai termékeit❗️

Válasszuk a hazai virágot!
Válasszuk a hazai virágot!

Virágot nemcsak másoknak ajándékozhatunk, magunknak is örömet szerezhetünk vele. Több időt töltünk otthonainkban, mint bármikor, egy csokor virágtól megszépül az asztal, egy cserepes virág hosszasan gyönyörködtet. Ezek a színpompás, illatozó csodák itthon termettek hazai termelők keze által. Lepjük meg magunkat vagy szeretteinket magyar virággal, tartsuk életben a hazai dísznövényágazatot!

Hogyan készül? ❓💡A tojás 🥚
Hogyan készül? ❓💡A tojás 🥚

Egyik legjelentősebb táplálékforrásunk, tápértéke az anyatejjel vetekszik. Egy friss tojásból készült reggeli bőséges energiát ad a nap kezdéséhez. 🍳 Hogyan termelik a tojást, és milyen úton kerül a tányérunkra? A termelőtől az asztalig folyamatos felügyelet és állandó gondoskodás mellett, a keltetőtől az áruházig minden mozzanatában ellenőrzött úton jut el az áruházak polcaira. 🥚

Új időszámítás kezdődik az agráriumban!
Új időszámítás kezdődik az agráriumban!

2021. január 1-től kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. Részletek ➡️ https://www.nak.hu/csg

Alkalmi séf 2. rész - Zöldfűszeres szarvasérmék
Alkalmi séf 2. rész - Zöldfűszeres szarvasérmék

A vadhússal úgy vagyunk, mint mindennel, ami nagyon karakteres: valaki vagy szereti, vagy nem – én a rajongók táborát erősítem. Egy biztos: a vadhús az egyik legtisztább, legegészségesebb fehérjeforrásunk, amihez Magyarország gazdag természeti adottságainak és a hazai vadászoknak hála hozzá lehet jutni. Az Alkalmi séf ezúttal zöldfűszeres szarvasérmék és a hozzáillő, nem hétköznapi köret kompozíció elkészítését mutatja be.

Lehalászás
Lehalászás

A biharugrai halastavakat mindig élmény felkeresni. A hazai akvakultúra egyik legkiválóbb telephelyén javában készülnek már a karácsonyi halkiszolgálásra, ilyenkor jelentősen megnő a hal iránti kereslet. Puskás Nándor ügyvezetőtől azt is megtudtam, hogy a magyar ember átlagosan mindössze fél kg halat fogyaszt havonta, ami nemcsak az európai átlagtól marad el, de az egészség megőrzéshez ajánlott mennyiségtől is. A hazai hal rövid és ellenőrzött úton jut el a vásárlókhoz, magas biológiai tápértékkel bír. Érdemes volna feléleszteni a régi jó magyar szokást, miszerint „ha péntek, akkor halnap”.

Gombaüzem bejárás
Gombaüzem bejárás

29 éve termeli a gombát a BioFungi Kft. az ócsai gombapark impozáns komplexumában. A gomba sokoldalúan felhasználható, egészséges és friss élelmiszer, amely a gombaházból egyenesen a dobozba kerül, emberi kéz legközelebb felhasználáskor érinti. Marton Adriennel kukkantottunk be a termesztés fortélyaiba, velünk tartott Frutti és Veggi is, akik a gyerekek felé közvetítik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát.

A tökmagolaj készítés rejtelmei
A tökmagolaj készítés rejtelmei

Fenséges íz, tápanyagban gazdag tartalom. Nem túlzás kijelenteni, hogy a tökmagolaj egy csoda. Köszönjük Bésán Jánosnak, a Peiba Kft. ügyvezetőjének, hogy Sövényházi Balázs polgármester úrral beavatott minket a nemesvámosi tökmagolaj készítésének rejtelmeibe. Mindig izgalmas látni, hogy az élelmiszer, ami az asztalunkra kerül, milyen folyamatokon keresztül jut el hozzánk.

Alkalmi séf 1. rész - Grillezett jércemellfalatok illatos gombaraguval
Alkalmi séf 1. rész - Grillezett jércemellfalatok illatos gombaraguval

Új kalandra adtam a fejem, még ha alkalmi jelleggel is. Kötényt kötöttem, fakanalat ragadtam és az eredmény: pompás erdei gombás csirke! Na jó, kellett hozzá egy kis támogató háttér, amit a RoBirtok és Prohászka Béla mesterszakács biztosított az alkalmi séfnek. Tartsanak velem!

Herend Vadászkiállítás megnyitó
Herend Vadászkiállítás megnyitó

A „Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” nevet viselő herendi vadászkiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy nemzetközi színvonalú vadgazdálkodással és kiváló művészekkel büszkélkedhetünk. Alkotókkal, akik értik és érzik a természet csodáit, az erdő és a vad szimbiózisát, a vadászat fenségességét, és mindezt különböző formába, anyagba öntve megmutatják azoknak is, akik számára ez a világ még ismeretlen.

Egyhektáros Emlékerdő avatás
Egyhektáros Emlékerdő avatás

A 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra készülve egyhektáros emlékerdőket létesít mind a 22 állami erdőgazdaság. A Bakonyerdő Zrt. emlékerdejét a Veszprém megyei Farkasgyepű mellett avattuk fel a napokban.

Olaszrizling szüret
Olaszrizling szüret

A kiváló bor titka az érett termés, a megfelelő feldolgozás és a legjobb időben történő palackozás. Somlónak értékes kincse az olaszrizling. Én is besegítettem dr. Csordás Sándor barátomnak az idei termés szüretelésében, jó érzés volt ismét megtapasztalni az őszi munkálatok egyik legkellemesebbikét. Köszönöm a lehetőséget!

Látogatás a Szerencsi csokoládégyárban
Látogatás a Szerencsi csokoládégyárban

Mit nem adtam volna gyerekként, ha beszabadulhattam volna arra a csodahelyre, ahol a jól ismert ízek, a kedvenc édességek készülnek! Felnőttként is élmény a 100 éves, legendás Szerencsi csokoládégyárban tett látogatás, és megerősít abban, hogy a nemzeti és helyi értékeinkre vigyáznunk kell. Nem léphetünk le a biztos útról, ami Szerencset és környékét sikeressé tette.

GreenTech Zalaegerszeg
GreenTech Zalaegerszeg

A fenntartható mezőgazdaságról, az agráriumot érő megalapozatlan támadások hatásairól és a mezőgazdasággal szemben támasztott irreális elvárásról tartottam előadást Zalaegerszegen.

Zöld Energia és Fenntarthatóság Konferencia
Zöld Energia és Fenntarthatóság Konferencia

Közös célunk, hogy törekedjünk a fenntartható, környezetbarát mezőgazdasági termelésre, viszont rendkívül káros, ha teljesíthetetlen, a versenyképes gazdálkodást ellehetetlenítő, a lakosság biztonságos élelmiszerellátását veszélyeztető elvárásokkal kell szembenézniük a gazdáknak. Számunkra ez elfogadhatatlan, mindez eszközünkkel igyekszünk megakadályozni ezeket az uniós terveket. Csak megalapozott információkkal, hatástanulmányokkal alátámasztott szabályozást tudunk támogatni.

33. Bábolnai gazdanapok
33. Bábolnai gazdanapok

Nívós szakmai programok, látványos bemutatók, kulturális élmények várják a 33. Bábolnai Gazdanapok látogatóit. A Bábolnai Ménesbirtok területén három napon át bemutatkozik a magyar mezőgazdaság színe-java. Látogassanak ki, családi programnak is kiváló!

Hungarogreen szakmai rendezvény
Hungarogreen szakmai rendezvény

Dísznövényből is válasszuk a hazait! Erről beszéltem a Hungarogreen szakmai rendezvényen, ahol bemutattuk a Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek című kiadványt. Nemzeti fajtáink szeretik az itthoni klímát, szépségükkel fizetnek a gondoskodásért.

Nemesgörzsöny Trófeaszemle
Nemesgörzsöny Trófeaszemle

A minőségi vadállomány érdekében nagy hangsúlyt fektetünk az állomány javítását szolgáló vadgazdálkodásra. Így ezek az évek nem a nagy trófeasúlyokról, hanem a különleges agancsokról lesznek emlékezetesek.

Tanévnyitó a nemesgörzsönyi Vargha Gyula Református Óvodában és Általános Iskolában
Tanévnyitó a nemesgörzsönyi Vargha Gyula Református Óvodában és Általános Iskolában

Országos vadásznap 2020 - Zalamegye
Országos vadásznap 2020 - Zalamegye

A felelős vadászat a természet egyensúlyát szolgálja, nélküle nincs fenntartható természetgazdálkodás, észszerű természetvédelem. Ennek jegyében zajlott a Zala megyében tartott országos vadásznap, amelyen védnökként vettem részt.

Mirelite Mirsa Zrt üzemlátogatás
Mirelite Mirsa Zrt üzemlátogatás

Jöjjenek velem Albertirsára, hogy megtudják, mit jelent a 4M, hol található a magyar Sóhajok hídja, mi a legpiacképesebb magyar ipari növény. Dr. Losó József vezérigazgató úr megmutatta nekünk, milyen az, amikor a múlt alapjaiból kinő a jövő vállalata, milyen értékek állíthatók elő hidegtechnológiával.

Boldog születésnapot, Magyarország! 🇭🇺
Boldog születésnapot, Magyarország! 🇭🇺

Augusztus 20-án az államalapításra és államalapító Szent István királyunkra emlékezünk, a három nemzeti ünnepünk közül ez a hivatalos állami ünnep, amit az Alaptörvény is rögzít. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy – Áldozó Tamás polgármester úr felkérésére – szülővárosomnak, Pápának augusztus 20-i ünnepségén köszöntőt mondhattam.

Válasszuk a hazai sajtot
Válasszuk a hazai sajtot

Hétköznapi ínyencségeink között előkelő helyet vívott ki magának a sajt. Fogyasszanak hazai sajtot, finom, tápláló, egészséges!

Válasszuk a hazai halat
Válasszuk a hazai halat

Annál, hogy fogyasszunk sok halat, van egy még jobb tanácsunk: fogyasszunk sok hazai halat! A videóból kiderül, hogy miért 🍽

Válasszuk a magyar tejtermékeket
Válasszuk a magyar tejtermékeket

A hazai alapanyagból, hazai üzemben készült tejtermékek a nemzetközi piacon is helyt állnak, de elsősorban nekünk készítik a tejipar dolgozói.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság úgy őrzi évszázados értékeit és tradícióit, hogy közben látványosan megmutatja az innovációban rejlő potenciált, Magyarország kitörési lehetőségeinek legfontosabbikát. Köszönöm Lázár János kormánybiztos úrnak a meghívást!

Döntsünk a hazai mellett, válasszuk a megbízható minőséget!
Döntsünk a hazai mellett, válasszuk a megbízható minőséget!

Rajtunk is múlik Magyarország sikere, a munkahelyek megtartása és újak létesítése. Amennyiben hazai terméket vásárolunk, minőséget kapunk, és hozzájárulunk a hazai vállalkozások fejlődéséhez.

Keményen védi a hazait a NAK
Keményen védi a hazait a NAK

Erővel is megvédik a hazait! - A Horizont Média exkluzív interjúja Győrffy Balázzsal

Anyák napjára készülve: a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak!
Anyák napjára készülve: a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak!

Válaszd a hazait!
Válaszd a hazait!

A hazai zöldség, gyümölcs olyan, mintha a kertedben termett volna: tele vitaminnal, tele élettel. Védd az egészséged, védd a magyar termelőket!

Köszönetnyilvánítás a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari dolgozóknak
Köszönetnyilvánítás a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari dolgozóknak

Felsorolni is nehéz a legkülönfélébb munkaköröket, amelyekben százezrek dolgoznak nap mint nap azért, hogy étel kerüljön az asztalunkra. Köszönet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar dolgozóinak!

Kunszentmiklósi falugazdász-iroda átadója
Kunszentmiklósi falugazdász-iroda átadója

Szeretnénk az ország minden pontján a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni a tagjainkat, amikor felkeresik a helyi falugazdász-irodát. 2019 őszén a kunszentmiklósi iroda átadóján jártam.

OMÉK 2019
OMÉK 2019

A magyar agrárgazdaság egyik legnagyobb seregszemléje és legdíszesebb eseménye az OMÉK. Videón mutatom be dióhéjban, hogy zajlott 2019-ben.

Magyargencs iskolakert-avató Boros Tamás polgármester úrral
Magyargencs iskolakert-avató Boros Tamás polgármester úrral

A magyargencsi iskola különleges. Hogy miért? A videóban megmutatom, milyen remek kezdeményezés avatóján vettem részt Boros Tamás polgármester úrral.

NAK Tech Lab
NAK Tech Lab

A NAK Tech Lab az agrár startupokat karolja fel, hogy együtt újítsuk meg a hagyományos rendszereket. A videó a 2019-es jelentkezésre készült.

Tojás Világnapja 2019
Tojás Világnapja 2019

Az állattenyésztést érő támadások egyik áldozata a tojás. A magyar termelők védelmében a Tojás Világnapja alkalmából igyekeztünk eloszlatni az áltudományos tévhiteket.

Baranyai Mézes-Mázas Nap
Baranyai Mézes-Mázas Nap

Albert Einstein mondta, hogy ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, akkor az emberiség mindössze 4 évvel éli túl őket. A baranyai Mézes-Mázas Nap a szorgos kis rovarokról és persze a méz fontosságáról szólt.

Osztályelnöki értekezlet 2019 október
Osztályelnöki értekezlet 2019 október

Rendszeresen tartunk kamarai osztályelnöki értekezletet, hogy a NAK szakmai munkáját hatékonyan, együtt koordináljuk. A videó egy kis betekintést nyújt, hogy is zajlik egy ilyen megbeszélés.

Hagyományőrző együttesek bemutatója - Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes
Hagyományőrző együttesek bemutatója - Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes

Családunk több tagja is szerepelt a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes 2019 októberi, kapuvári fellépésén. A hangulatot remekül visszaadja a videó.

BASF konferencia
BASF konferencia

Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért címmel rendezett a BASF konferenciát, ahol én is lehetőséget kaptam gondolataim kifejtésére.

Világgazdaság konferencia 2019
Világgazdaság konferencia 2019

"Beruházási kényszer az agráriumban" címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság a NAK szakmai együttműködésével. A kamarai javaslatcsomag megvalósításáról tartottam előadást.

6. Bakony Expo
6. Bakony Expo

A 2019-es Bakony Expo is sok ezer érdeklődőt vonzott. A magas minőségű, hazai kézműves termékek mellett a rendezvény középpontjában a hal állt.

Együttműködési megállapodás az Agrárminisztériummal 2019
Együttműködési megállapodás az Agrárminisztériummal 2019

2019 novemberében stratégiai megállapodást kötöttünk az agrártárcával.

Európai Mézes Reggeli 2019
Európai Mézes Reggeli 2019

2019 novemberében, az Európai Mézes Reggeli keretében országszerte több mint ezer iskolában kóstolhattak a diákok finom hazai mézet, és tudhattak meg érdekes dolgokat a méhekről a helybeli méhészek jóvoltából. Idén is készülünk!

Egyeztetés a Vadászkamara vezetőségével
Egyeztetés a Vadászkamara vezetőségével

Az Országos Vadászkamarával már hosszú évek óta együttműködünk, rendszeresen egyeztetünk és felülvizsgáljuk a lehetőségeinket.

#MeatTheFacts – tévhitek a húsmarhatenyésztésről és marhahúsfogyasztásról
#MeatTheFacts – tévhitek a húsmarhatenyésztésről és marhahúsfogyasztásról

Oszlassuk el a tévhiteket a húsmarhatenyésztésről és a marhahúsfogyasztásról!

Magyarok Kenyere záróesemény 2019
Magyarok Kenyere záróesemény 2019

A Magyarok Kenyere programmal évről évre több tízezer gyermek mindennapjait tesszük egy kicsit könnyebbé, hála a nagylelkűen adományozó gazdáknak. Megindító képsorok!

III. Veszprém megyei gazdabál
III. Veszprém megyei gazdabál

2019 végéhez közeledve megünnepeltük az éves sikereket a jótékonysági célú III. Veszprém Megyei Gazdabálon.

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2019 ősz
Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2019 ősz

A külhoni magyar gazdálkodókkal való kapcsolattartásra és szakmai támogatásukra kiváló lehetőséget biztosít a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. Egy kis betekintő a 2019. év végi ülésbe.

Gabonatermesztők Országos Szövetsége - elnökségi ülés 2019 november
Gabonatermesztők Országos Szövetsége - elnökségi ülés 2019 november

A Szakmai partnereinkkel közösen összeállítottuk kukorica ajánlati fajtalistánkat. Hektáronként közel 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert a gazdák, ha a kísérletben jól szereplő hibridek közül választanak.

5. Vas Megyei Búzatermelési Verseny
5. Vas Megyei Búzatermelési Verseny

A hatékony búzatermesztés minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír. 2019-ben ötödik alkalommal rendezték meg a Vas Megyei Búzatermelési Versenyt, ahol a győztes étkezési búzából hektáronként 9,3 tonna, takarmánybúzából 9,8 tonna termést takarított be.

Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat adomány
Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat adomány

A Kamara nevében 2019 decemberében, karácsonyra készülve 1.700.000,- forint értékű ajándékutalványt adományoztunk a Veszprém megyei Gyermekvédelmi Központnak.

Adomány a Veszprém Megyei Kórház Emberkék Alapítványának
Adomány a Veszprém Megyei Kórház Emberkék Alapítványának

A novemberi gazdabál tombolabevételét kiegészítettük a Penny Market hozzájárulásával, így végül 1,7 millió forintot ajánlottunk fel a beteg gyermekeket ápoló veszprémi Emberkék Alapítványnak.

Süle Katalin megválasztása általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöknek - 2019 december
Süle Katalin megválasztása általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöknek - 2019 december

A Kamara országos küldöttgyűlése 2019 végén egyhangúlag megválasztotta Süle Katalint általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöknek.

Karácsonyi köszöntő
Karácsonyi köszöntő

Megyei országjárás 2019 december
Megyei országjárás 2019 december

Decemberben - hagyományteremtő szándékkal - végiglátogattam a megyei elnököket, igazgatókat, hogy megbeszéljük, miként tudjuk az eddigieknél is hatékonyabban képviselni tagjaink érdekeit, segíteni munkájukat.

Az Év Agrárembere 2019
Az Év Agrárembere 2019

Büszkék lehetünk az agráriumban tevékenykedő, kiemelkedő szereplőkre, ezért is választják meg minden évben az Év Agráremberét. 2019-ben a díjat Losó József, a NAK Élelmiszer-feldolgozási országos osztályának elnöke érdemelte ki.

NAK Digitális Információ Szolgáltatás és Technológia Fejlesztés konferencia
NAK Digitális Információ Szolgáltatás és Technológia Fejlesztés konferencia

A digitalizáció fontossága megkérdőjelezhetetlen, ezért is szeretnénk azt minél hatékonyabban beépíteni a Kamara tagjainak mindennapjaiba. A lehetőségekről és az irányvonalakról Gödöllőn beszélgettünk.

V. Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál
V. Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál

Hatalmas népszerűségnek örvendett az idei Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál. Az élmény élőben volt az igazi, de a hangulatot jól visszaadják a fenti képsorok.

PREGA 2020
PREGA 2020

A precíziós gazdálkodás fontosságáról és a digitális megoldások megtérüléséről értekeztünk 2020 elején, a PREGA konferencián.

IX. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés
IX. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés

Több mint háromszáz diák részvételével zajlott a IX. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés. A diákok különböző témakörökben kérdezhettek, köztük volt kisfiam, Huba is.

A Gemenci Szarvas Nyomában
A Gemenci Szarvas Nyomában

Akik ismernek, jól tudják, hogy az erdő és a vadvilág közel áll hozzám. A 2019 szeptemberében megrendezett Gemenci Szarvas Nyomában című kiállítás nem csak emiatt volt fontos nekem, hanem mert a megnyitón fiam, Huba kürtölt.