A drónok rendszeres használata felé mutat az új szabályozás

A mezőgazdasági drónhasználat szabályozása folyamatban van, ez alapvetően három terület érint. Az egyik maguknak a gépeknek az engedélyezése, a szükséges protokollok kidolgozása. A másik az, hogy ki „vezetheti” a drónt, azaz milyen jogosítvány szükséges hozzá. Az unió teljesen új szabályozást vezetett be, az Országgyűlés 2020 decemberében fogadta el az ezt leképező hazai törvényt. Eszerint a 120 grammnál nehezebb drónok – melyeket regisztrálni is kell – vezetéséhez tanfolyami végzettség szükséges. Míg ez idáig mindenhol előzetesen engedélyt kellett kérni a drónhasználathoz, 2021 januárjától a lakott területeken kívül enyhül ez a szabályozás. A harmadik terület az, hogy mit „szórhatnak ki” a drónok, azaz a felhasználható anyagok köre.

A permetezésen kívül például a különféle növénybetegségek meghatározásában vagy akár a vadállományok megfigyelésében, a vadkárok pontosabb meghatározásában is nagy szerepe lehet a drónoknak. A részszabályozásoknál pedig a légi közlekedés biztonságára is figyelemmel kell lenni (drónok esetleges egymással ütközése, lezuhanása, a repülőgépek zavarása stb.), de a személyes jogokat is védeni kell.

Fontos az, hogy hazánk a precíziós gazdálkodásban ne maradjon le más országoktól, hazánknak erősnek kell lennie a minőségi élelmiszer-termelésben. A biztonság feladása nélkül biztosítani kell azt, hogy a drónok mezőgazdasági felhasználása fejlődjön, a kormányzat a jövőben is nagy erőkkel dolgozik ezen. Az uniós és a magyar szabályozás is a drónok rendszeres használatának lehetősége felé mutat.

A teljes beszélgetés meghallgatható ezeken a linkeken: Facebook ; Youtube ; SoundcloudSpotify