A klímaváltozás miatt különösen fontos a megfelelő vízgazdálkodás

A globális klímaváltozás, felmelegedés hatására a század végére a Kárpát-medencében az átlaghőmérséklet akár 3,5 fokkal is emelkedhet. A nyári hónapok még intenzívebb felmelegedése, valamint a csapadékos és a csapadék nélküli időszakok szélsőséges váltakozása várható. Hazánk vízhozamai csökkenő tendenciát mutatnak, a felszíni vízhiány pedig a felszín alatti víztartalékokat emészti fel; elsődleges gazdasági és társadalmi érdek ezen folyamatok káros hatásainak mérséklése.

A hőmérséklet globális emelkedése kihívások elé állítja a mezőgazdasági vízhasználatot is. Az egyre gyakoribb aszályok és áradások alkalmazkodó, komplex, valamint a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő vízgazdálkodást indokolnak, amiben mind az államnak, mind az egyes termelőknek megvan a feladata. Ez egyebek közt magában foglalja a hatékonyság optimalizálását, a veszteségek csökkentését, a felhasználások prioritásainak meghatározását, a megfelelő vízgazdálkodási rendszerek kialakítását és üzemeltetését.

A március 22-i Víz Világnapja apropót ad arra, hogy tudatosítsuk a víz mezőgazdaságban, élelmezésbiztonságban betöltött fontos szerepét.

A kamara vízgazdálkodással kapcsolatos összeállítása itt olvasható:

https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/105339-a-klimavaltozas-hatekony-vizgazdalkodasi-megoldasokat-kivan-szukseg-van-a-vizpufferek-mihamarabbi-kialakitasara