A magyar gazdák határozott lépéseket követelnek Brüsszeltől

Az EU elfogadhatatlan intézkedései nyomán az ukrán gabona letarolta a piacokat, a magyar gazdák 100 milliárd forint feletti veszteséget szenvednek el csak a búza esetében, és a többi terménynél sem jobbak a kilátások. Az átgondolatlan, elhibázott brüsszeli intézkedések miatt tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán gabona komoly problémákat okozott hazánk és az Ukrajnával határos másik frontországokban. Brüsszel tehetetlensége miatt Magyarország és más országok nemzeti hatáskörben behozatali tilalmat vezettek be, amit az EU utólag, szeptember 15-ig engedélyezett. Elfogadhatatlan, hogy ezt a tilalmat a brüsszeli bürokraták hazánk és több más érintett ország határozott kérése ellenére sem hosszabbították meg.

A záhonyi határátkelőhely előtt mintegy 400 termelő gyűlt össze az ország összes vármegyéjéből. Sokan közülük traktorokkal, erőgépekkel vonultak fel a 4-es főút Ukrajna felőli oldalán, míg mások transzparensekkel adtak hangot elégedetlenségüknek. Árulásként élik meg a gazdálkodók az Európai Bizottság döntését, amellyel feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó importkorlátozást. A döntés ráadásul nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja. A tíz legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelő vállalkozásból kilencet ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be: jellemzően amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségébe tartoznak.  Ennek ismeretében az is magyarázatra vár, hogy miért védik annyira Brüsszelben az ukrajnai agrárérdekeltségeket, miért erőltetik be vám és kvóta nélkül az EU piacaira a bármiféle uniós termelési előírás betartása nélkül előállított ukrajnai mezőgazdasági termékeket.

Az Európai Bizottság nem a magyar gazdák érdekeit képviseli. A magyar gazdák örülnek annak, hogy a kormány velük van, annak ellenére is, hogy az őket védő intézkedéseket az EU-s joggal szemben kellett meghoznia. A gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, az importtilalom fenntartása nemzeti érdek. Mindemellett határozott és azonnali intézkedéseket várnak Brüsszeltől. Magyarország és a többi érintett ország gazdálkodói érdekében követelik, hogy az Európai Bizottság hosszabbítsa meg az ukrán gabona importtilalmát. Továbbá olyan – hosszú távon is hatékony – megoldást dolgozzon ki, amely amellett, hogy támogatja az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra, az európai gabonapiac, az uniós gazdák stabilitásának helyreállítását is segíti.  A behozatal korlátozása mellett felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit. Utóbbit részben sikerült kiharcolni, de a károkhoz képest aránytalanul kis mértékű a kompenzáció. Mindemellett alapkövetelmény kell legyen, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, növényegészségügyi előírásokat.

A MAGOSZ és a NAK sajtóközleménye: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106279-a-magyar-gazdak-hatarozott-lepeseket-kovetelnek-brusszeltol-hosszabbitsa-meg-az-eu-az-ukran-gabona-behozatali-tilalmat