Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit

Hozzávetőlegesen százból legalább egy ember gluténérzékeny, a gyártók pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásukra. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat, ennek köszönhetően egyre szélesedő kínálat és jobbnál-jobb minőség tapasztalható a gluténmentes kenyerek és péksütemények piacán.

Sajnos a kenyér nem mindenkinek jelentheti ugyanazt, az emberek kb. 2%-a gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, ún. élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket. Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült.

Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, mely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket. A versenyben részt vevő termékek az október 17-i díjátadón is megtekinthetők és megkóstolhatók voltak, de elérhetők a boltok polcain, illetve a verseny eredményeképpen hamarosan megkezdik gyártásukat és forgalmazásukat.

A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint egy tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fogunk eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.