EK2020: uniós szinten is kiemelkedő a magyarországi eredmény

A járványügyi veszélyhelyzetben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sikeresen teljesített az egységes támogatási kérelmek beadása során. Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka, addig 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a NAK közreműködésével a gazdálkodók.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy – a támogatások mielőbbi kifizetését célozva – tartja az előzetesen meghatározott dátumot. A halasztás mellett döntött országok részeredményei alapján – a cikk megjelenésének időpontjáig - Angliában a tavalyi kérelmek számának alig 88 százaléka, Franciaországban 73 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban közel 40 százaléka érkezett be.

A határidőt Magyarországgal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelmet fogadtak be, amely jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől (26 677 darab). A határidő betartása mellett hazánkhoz hasonló sikert könyvelhet el Észak-Írország, ahol viszont a magyarországi kérelmek alig 15 százalékát kezelik. Ott 24 494 darab kérelmet adtak be, amely csupán 107 darabbal maradt el a tavaly azonos időszakban fogadottaktól.

A kérelmek beadásában komoly szerepet vállaló NAK tehát időben és jól megszervezte a folyamatokat, azaz megteremtődtek a gördülékeny egységeskérelem-beadás feltételei, amelynek első, meghatározó szakasza nemzetközi összehasonlításban is kiváló eredménnyel zárult.