Elismerésben részesültek a legjobb generátorkezelők

Ahogy 2018 óta minden évben, 2023-ban is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a NAK által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A rendszer működtetésének alapkövei a generátorkezelők, akik közül a legjobban teljesítőknek ünnepség keretében adtunk át okleveleket Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárral közösen, február 7-én, a NAK Dunaharaszti oktatóközpontjában.

Szakmai elemzés szerint 2023-ban az elmúlt közel húsz év legtöbb jégesője volt Európában, zsinórban harmadik éve dőlnek meg a kontinensen a jégeső rekordok, néhány esztendő alatt évi 2500-ról évi közel 10 ezerre nőtt a nagy, 2 centiméternél nagyobb jégszemcse-átmérőjű jégesők száma. Hazánk időben lépett a jégkármérséklő rendszer országos kialakításával. Miközben Európában négyszeresére nőtt a nagy jégesők száma, nálunk felére csökkent a jégkárral érintett terület.

A díjazott generátorkezelők listája: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106788-dijaztak-a-jegkarmerseklo-rendszer-legjobb-generatorkezeloit-2