Fel kell ébredniük a sötétzöld álomból az EU bürökratáinak

Az Európai Unió legnagyobb agrár érdekképviseleti szervezete, a Copa-Cogeca – az európai termelők és termelői szervezetek szövetsége – nyilatkozatban reagált Frans Timmermanns, az Európai Bizottság alelnökének felháborító Twitter-üzenetére. Ugyanis az alelnök valótlanságokat tartalmazó megnyilvánulása is mutatja, hogy a Bizottság még mindig nem akarja érteni az orosz-ukrán háború mezőgazdasági kockázatait és kihívásait.

Az Ukrajnában dúló háborúnak minden érdemi szakértő szerint súlyos hatásai vannak, és lesznek az EU mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésére. Már tapasztalható a rekordinfláció, az energia, az inputanyagok, a takarmányok árrobbanása, és a mezőgazdaságban a klímaváltozás hatásai is nehézségeket okoznak. Egyértelmű, hogy az EU-ban meg kell teremteni a működőképes gazdálkodáshoz a feltételeket, a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához újra kell értékelni az Európai Zöld Megállapodás termelést korlátozó, viszont az üvegházhatásúgáz-kibocsátást érdemben nem csökkentő elvárásait.

Az uniós Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégia túlzó, az agrártermelést egyre extenzívebbé tevő, és a szakmai tényeket is mellőző értékrendszere gazdaságilag és az élelmiszer-ellátás biztonsága szempontjából kiszolgáltatottá teszi az EU-t. Az ukrán háború és a pandémia miatt globálisan kialakult ellátási zavarok is megmutatták az uniós „zöldforradalom” kockázatait. Teljes irányváltásra van szükség, amit – más európai agrárszervezetekkel együtt – a NAK eddig is folyamatosan hangsúlyozott, és a jövőben még hangosabban fogja hallatni a hangját.