Földtől elrugaszkodottak az uniós stratégiák

A dokumentum többek között előírja a növényvédőszer-használat 50%-os, a műtrágya 20%-os csökkentését 2030-ig, az antibiotikumok használatát illetően 50%-os vágást irányoz elő. Emellett felül kívánják vizsgálni az állatjóléti szabályozást, valamint az ökológiai gazdálkodással érintett területek jelenlegi 8%-os szintjét legalább 25%-ra kívánják emelni az EU-ban.

A tagországok következő időszakban lehívható agrártámogatásairól rendelkező tervek jóváhagyásakor kiemelten fogják kezelni, hogy azok tartalma és törekvései megfelelnek-e a „Termőföldtől az asztalig” stratégiában foglaltaknak. A tagállamok tehát komoly nehézségekkel és a támogatások csökkentésével nézhetnek szembe, ha ezeknek a szigorú előírásoknak nem tudnak eleget tenni.

A NAK fontosnak tartja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságát és annak környezetvédelmi szempontból pozitív irányú elmozdulását.  Ugyanakkor a megfogalmazott teljesíthetetlen célok éppen ellenkezőleg hathatnak. A NAK számára a bemutatott, hatástanulmányok elvégzése nélkül készült stratégiák elfogadhatatlanok, mivel olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel. Mindeközben a szabadkereskedelmi egyezményeknek köszönhetően a harmadik országokból az EU piacaira érkező termékek még a jelenlegi, kevésbé szigorú környezetvédelmi, valamint nyomonkövethetőségi és minőségi szabályozásoknak sem feltétlenül felelnek meg.