Fontos a megfelelő tavaszi fagyvédelem

A hektikus tavaszi időjárással szinte mindegyik hazai termőhelyen számolni kell a következő években. A tavaszi fagyvédelem kérdése, megoldása, illetve a fagy nagyságától függően a károk mérséklése pedig alapvetően meghatározza az adott gyümölcsfaj termesztésének eredményességét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a művelési rendszer minden egyes elemének megfelelő, átgondolt alkalmazásával jelentősen mérsékelhető a tavaszi fagyok okozta kár, ide értve az ültetvények tervezését, létesítését és fenntartását is.

A gyümölcsfajták kiválasztása során gondos tervezésre van szükség, célszerű a minél hosszabb mélynyugalmi idejű és a minél később virágzó fajtákat választani. Az ültetvények tavaszi fagyvédelemének sikere rendkívül összetett kérdés, és többnyire a fagyvédelmi eljárások kombinációban való alkalmazásával számíthatunk megfelelő eredményességre. Az adott időszakban és fenológiai állapotban bekövetkező fagyos időszak nagysága és időtartama szabja meg a védekezés módszerét, az alkalmazandó eljárásokat.

A fagykár elleni védekezési lehetőségekről készített kamarai összefoglaló:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/103320-gyumolcsosok-tavaszi-fagykar-problemai-es-a-vedekezes-lehetosegei

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/103414-gyumolcsosok-tavaszi-fagyvedelmi-lehetosegei-2-resz