Fontos a víz tájban tartása

Az éghajlati szélsőségek egyre szélesebb termelői kört érintenek, veszélyeztetve az élelmiszer-előállítást, aminek egyik fontos feltétele a termőterület vízbiztonsága. A probléma megoldása azonban túlmutat az öntözésen.

A tendenciák alapján a csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbek lesznek, gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok, továbbá nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal lehet számolni. Azonban a többletvizek gyors lefolyása nem teszi lehetővé a talajba leszivárgást, így nem hasznosul kellőképpen. Emiatt a talajok egyre szárazabbá válhatnak.

A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal. A vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig megtartani. A víz tájban tartása nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben hozzájárul a talaj, a levegő és a térség optimális klimatikus viszonyaihoz.

A NAK kiemelt feladatának tekinti a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás kialakításának segítését, az öntözésfejlesztés mellett a víz tájban tartásához szükséges gyakorlatok elterjesztését. Ennek érdekében februárban országszerte hat helyszínen tartunk szakmai fórumot, „Változó klíma, alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás! címmel.

A rendezvények ingyenesen látogathatóak, további információk ide kattintva.