Hárman vehették át a NAK Károlyi-díját

A NAK országos küldöttgyűlésének a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum adott otthont, december 13-án. A rendezvényen a kamara által 2019-ben alapított Károlyi Sándor-díjak is átadásra kerültek. Évente legfeljebb három személy részesülhet a kitüntetésben, az agrárgazdaság, az élelmiszeripar vagy a vidékfejlesztés területén elért kiváló teljesítménye és magas színvonalon végzett szakmai tevékenysége elismeréséül. A javaslattevő bizottság ez évi díjazottakra vonatkozó egyhangú szakmai álláspontjával a kamara országos elnöksége is egyetértett.

A három díjazott:

Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, ő is ezt választotta. Több cikluson keresztül, a mai napig tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlésnek. Előbb önkormányzati képviselőként, majd 2006-tól polgármesterként igyekszik fejleszteni települését. Létrehozták a Tomajmonostora és Újszentgyörgy Gyermekeiért Alapítványt, amelyen keresztül táborokat szerveznek a gyerekeknek a helyi vállalkozók segítségével. Emellett karácsonykor hústermékekkel, tartós élelmiszerekkel támogatják a rászorulókat.

Kozma Tibor, a NAK Győr-Moson-Sopron vármegyei Kistermelői, együttműködés és helyi kezdeményezések osztályának elnöke. 1993 óta gazdálkodik családjával, 67 hektár szántót, 40 hektár erdőt és 0,3 hektár szőlőt művelnek. 1998 óta önkormányzati képviselőként, később alpolgármesterként, majd 2006-tól napjainkig polgármesterként tevékenykedik Csikvándon. A település 2012 óta vesz részt a Startmunka Minta- és az arra épülő egyéb programokban, aminek köszönhetően nagyban csökkent a munkanélküliség a faluban. A közmunkaprogram második évétől kizárólag a mezőgazdaságra fókuszált a helyi közfoglalkoztatás. Kozma Tibor kiváló példakép arra, hogy a mai viszontagságos helyzetben miként lehet a családnak biztos megélhetést nyújtva gazdálkodni.

Rácz Imre a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei elnöke. Gyermekkora óta kötődik a mezőgazdasághoz. Tanulóként, majd később munkavállalóként is a növénytermesztés és a gépészet érdekelte. Alapító tagja a 2007-ben alakult Balkányi Gazdakörnek, elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gazdakörök Szövetségének. A NAK vármegyei elnökeként szívügyének tekinti a térségbeli gazdák piacra jutásának elősegítését, a kisgazdaságok erősítését, valamint az összefogást. A 2010-es évek elején elkezdett munkálkodni egy jégkármérséklő rendszer kiépítésén, mely nem csak szűkebb pátriáját védi, hanem az ország teljes területét. Az ő ádozatos munkájának is köszönhető, hogy a 2018-ban indult országos rendszer kiépítője és üzemeltetője a kamara lett.