Januártól jönnek a kötelező visszaváltási díjas termékek

Nagy változásokon megy keresztül a hazai hulladékgazdálkodás, átalakításának második lépéseként 2024. január 1-jén indul a kötelező visszaváltási rendszer, amely a 0,1-3 literes műanyag, fém, üveg csomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik. A fogyasztókat érintő legnagyobb újdonság, hogy a korábbi önkéntes, többutas italcsomagolások esetében alkalmazott és jól ismert visszaváltási díj mellett a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal növelten tudják megvásárolni a termékeket. Ezen csomagolások esetében a díj palackonként 50 forint lesz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamra felhívja a figyelmet, hogy ez az összeg nem a gyártók, illetve a forgalmazók bevételeit gyarapítja. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetniük a MOHU részére, amely beépül a termék fogyasztói árába is, a visszaváltási díjakból pedig hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés valósítható meg. Bár a kötelező visszaváltási rendszerbe került italtermékek vásárlásakor a fogyasztók 2024. január 1-ét követően magasabb fogyasztói árral szembesülnek, a visszaváltási díjat a palackok visszaváltását követően három féle módon is megkaphatják, így a korábbi árszinten jutnak a termékhez.

A kamara összefoglalója a témában: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106486-januartol-jonnek-a-kotelezo-visszavaltasi-dijas-termekek