Minden eszközzel fellépünk Brüsszel új romboló intézkedésével szemben

A MAGOSZ és a NAK az Európai Unióban már elsőként jelezte – tárgyalásokon és tüntetéseken is –, hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti. Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja a Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza. 

A NAK és a MAGOSZ támogatja a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak.  A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között: a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított; a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló; megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét; hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket. Az európai gazdák egységes fellépése érdekében folyamatosan egyeztetünk a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is.

A nyugat- európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sokszor a saját kormányukkal szemben is, jelzi a probléma súlyát, ezért közösen kell küzdenünk az élelmiszer-önrendelkezés és a minőségi élelmiszerek biztosítása érdekében!