Nemzetközi összefogás élelmiszereink hátrányos megkülönböztetése ellen

Massimo Rusticóval, Olaszország budapesti nagykövetével egyeztettünk erről február eleji megbeszélésünkön. A találkozó aktualitása az élelmiszerek címkézésének megújításával kapcsolatos véleménynyilvánítási lehetőség volt. Az „Élelmiszerek címkézése – a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata” kezdeményezés során véleményezni lehet a kapcsolódó uniós rendelet tervezett módosításait, különös tekintettel a csomagolás elülső oldalán feltüntetendő, egységes és kötelező tápértékjelölésre. A rendeletmódosítás egyik célja, hogy segítsen a fogyasztóknak az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, a termékek csomagolásának elülső oldalán feltüntetendő tápérték-jelöléssel. Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak illetve fejlesztenek az EU-ban; több tagállam és a német elnökség egyoldalúan a „Nutri-Score” típus mellett áll ki.

Az olasz nagykövettel megvitattuk, hogyan érintené az olasz és a hazai élelmiszer-termékeket. A „Nutri-Score”-rendszer a fogyasztók számára minden mérlegelést kizáró, a háttéradatokat – konkrét összetétel, adalékanyagok – teljesen elhallgató, egyoldalú információt nyújt. Nem vizsgálja sem az élelmiszertermék egészét, sem az adott tagállam, régió hagyományaiban betöltött szerepét, sem a kiegyensúlyozott táplálkozást. Emiatt számos kiemelkedő táplálkozási értékű élelmiszert – legyen szó akár a hungarikumokról, akár a kedvező hatású mediterrán konyha alapját képező olívaolajról – a „Nutri-Score”-rendszer hátrányosan különbözteti meg.

Ezzel ellentétben, az Olaszország által támogatott, az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszer, a „NutrInform Battery” a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. Ez alapján a fogyasztóknak lehetősége nyílik a saját egészségügyi állapotuk, táplálkozásuk ismeretében megalapozottabb döntést hozni élelmiszervásárláskor.

A NAK támogatja az Olaszország által javasolt jelölési rendszert, és nemzetközi összefogásban is kiáll hazai élelmiszereink védelmében. Ennek érdekében a kamara álláspontját mind a vonatkozó uniós, mind – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek érdekeit összefogó szervezet – a COPA-COGECA által kezdeményezett véleménynyilvánításban megjeleníti. Emellett pedig mozgósítja a Visegrádi Együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is.