Nyárra várható a KAP Stratégiai Terv uniós jóváhagyása

A stratégiai tervezési munka 2019 nyarán kezdődött, benne a NAK is aktív szerepet vállalt. A kamara delegált együttműködő szervezetként vett részt a tervezési munkacsoportok tevékenységében, emellett két társadalmasítási kör lebonyolítójaként bevonta az ágazat szereplőit a folyamatba.

Az eddigi támogatási rendszerrel ellentétben a terv együtt kezeli az I. és II. pilléres forrásokat. A tervezéskor jelentős pozitívummal bírt a Kormány 2021. januári határozata, miszerint 2021-től rendkívül nagy, az Unióban egyedülálló mértékű, 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a vidékfejlesztési források esetében. Ennek és a pillérek közötti átcsoportosításnak köszönhetően 2027-ig az I. pillérben 3400 milliárd forint áll a magyar termelők rendelkezésére, míg a vidékfejlesztési támogatások esetében 2853 milliárd forint lehívása válik lehetővé 2023-tól, az átmeneti időszakban elérhető kb. 1500 milliárd forinton túl.

A tervezés során a NAK és az együttműködő szakmai szervezetek mindent megtettek azért, hogy a hazai agrár-élelmiszeripar jövőjét nagyban meghatározó intézkedések maximálisan a szektor képviselőinek igénye szerint alakuljanak, amiben a szaktárca is partner volt. A már jól ismert jogcímek mellett számos új beavatkozás is szerepel a Stratégiai Tervben, amely egyedülálló lehetőséget jelent az agrárium szereplői számára, hogy megvalósítsák fejlesztési elképzeléseiket. Ebben a NAK is hathatós segítséget kíván nyújtani, hiszen a 2023-tól induló támogatási rendszerben minden gazdálkodónak egyénileg kell eldöntenie, hogy mely lehetőségeket tudja kihasználni leginkább. A kamara falugazdászai felkészülten állnak majd minden gazdálkodó rendelkezésére, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzák meg a támogatások igénylésekor.