Összefogással erősíthető a hazai dinnyetermelés

Az idei év eredményeiről és a jövő feladatairól egyeztettek a dinnyeágazat képviselői a NAK dinnye munkacsoportjának legutóbbi ülésén, melyen a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet is képviseltette magát.

Idén összességében közepesen jó évet zárhat az ágazat. Mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a gazdálkodók, az össztermés 130-140 ezer tonna volt. A kelet-magyarországi régióban mintegy 10 százalékkal emelkedett a dinnye termőterület, a jövőben pedig folytatódhat ez a tendencia. A növekedésben szerepet játszhat a szántóföldi kultúrák esetében tapasztalható áresés is, sokan a dinnyében látnak lehetőséget.

A belföldi hagyományos piac vélhetően már nem tud tovább nőni, az exportpiacok ugyanakkor élénk érdeklődést mutatnak a magyar dinnye iránt. Egyértelmű tendencia, hogy koncentrálódik a piac, minden áruellátási lánc a nagyobb termelési forrásokat keresi, ezért is lenne nagy jelentősége az összefogásnak; a termelők együttműködésével a kereskedelemmel szembeni tárgyalópozíció is erősödhet. A jövőben a mostaninál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a folyamatos, naprakész információátadásra, ezt a folyamatot a NAK is segíti.