Sikeres az össznemzeti gazdaösszefogás

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A magyar gazdáknak hála, a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta.

A szervezők, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezték meg a program kiemelt eseményét, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét.  A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye és a határon túli térségek is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát. 

A gazdatársadalomban mindig is jelenlévő segítő szándéknak szervezett keretet ad a Magyarok Kenyere program, ami egyúttal a nemzeti szolidaritásnak is kiváló példája. Büszkék lehetnek a magyar gazdák – határon innen és túl is – arra, hogy évről évre újra meg újra példát mutatnak emberségből.

A búzát áldást, szentelést követően jelképesen megőrölték a színpadon, elkészítve ezzel a program idei első lisztjét. Az ünnepségre – a történelmi helyszínhez hűen – az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: a kovász a Délvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától.

A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-ig tart, Magyarországon 96, külhonban pedig további mintegy 170 helyszínen fogadják a felajánlásokat, az adományozott búzát anyaországi és határon túli magyar malmokban őrlik majd meg. A gabona mellett pénzadományokkal, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is hozzá lehet járulni a program további sikereihez és nemes céljaihoz.