Sikeres volt az agrárpetíció, az Országgyűlés megtiltotta a földadó kivetését

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra.

A módosító javaslatot május 19-én nyújtottuk be – Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, Nagy István agrárminiszterrel, valamint Nyitrai Zsolttal, a miniszterelnök főtanácsadójával közösen – a Magyar Országgyűlés számára.

A földadó kérdésének rendezése azután vált szükségessé, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki saját településén, és több baloldali polgármester is elkezdte ezt a gyakorlatot követni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a MAGOSZ tavaly decemberben petíciót is indított a földadó bevezetése ellen, amelyet több mint 120 ezren írtak alá.

További kapcsolódó információk: https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/105983-sikeres-volt-az-agrarpeticio-az-orszaggyules-megtiltotta-a-foldado-kiveteset