Személyesen is segítik az egységes kérelmek beadását a falugazdászok

A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be. Tavaly a május 17-i határidőig a 164 118 kérelemből 111 606-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. A koronavírus-járvány alatt, 2020-ban és 2021-ben a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását. Hazánk azon kevés ország közé tartozott az EU-ban, amelyek határidőre le tudták adni az összes támogatási kérelmüket. Ennek köszönhetően a magyar gazdák időben hozzájuthattak a támogatásokhoz.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt a falugazdászaink jellemzően telefonon segítettek a kérelmek beadásában. Idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést. Az Európai Bizottság ugyanis az orosz-ukrán háború következtében fellépő európai élelmiszer- és takarmánypiaci problémák enyhítése, az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében felmentést adott a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól.

Így az idei évben lehetőség nyílik arra, hogy az eddig a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként megjelölt „pihentetett területen” termelést folytasson a gazdálkodó. Ezeket a területeket kaszálhatják, legeltethetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például kukoricát vagy napraforgót termeszthetnek rajtuk, és a termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is használhatnak.

Az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15. vasárnapra esik – május 16. Aki ezt elmulasztja, május 17. és június 9. között még beadhatja a kérelmet, de munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel számolhat. A június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. A május 16-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek május 16. után csak szankcióval módosíthatók.

Az egységes kérelmekkel kapcsolatos további információk a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2022 érhetők el.