A NAK kezdeményezésére kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

A kamara kezdeményezése nyomán Pintér Sándor belügyminiszter a március 18-i Hivatalos Értesítőben kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére, március 21-i hatállyal. Ebben az időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetniük a mezőgazdasági termelőknek, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer lehetséges öntözési célú vízhasználat. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy mérsékelhetők legyenek a szárazság hatásai.

Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján hazánk egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota. A talaj felső 20 cm-es rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma. A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.

A mezőgazdasági termelők terheinek csökkentése érdekében kihirdetett tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetni, amely lehetőség korábban a NAK kérésére valósulhatott meg. Ilyen alkalommal, lehetséges a rendkívüli öntözési célú vízhasználat. Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiség öntözési célból történő kijuttatása minősül, 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre, megszakítás nélkül legfeljebb egy hónap időtartamig.