További forrást kapott a kamara a tájékoztatási szolgáltatás fenntartásához

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2020. október 27-én az Országházban tartott sajtótájékoztatón ismertette: a kormány döntése alapján 2023-ig meghosszabbítják a kamarának a Vidékfejlesztési Programból tájékoztatási szolgáltatás címen elnyert projektjét, a támogatás mértéke pedig 7,82 milliárd forintról 17,72 milliárd forintra emelkedik. Ez lehetőséget ad arra, hogy a NAK által nyújtott szolgáltatás folyamatosan fennmaradjon, és az agrárium szereplői eredményesen tudjanak élni az európai uniós források lehívásának lehetőségével.

A sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta: a 2020 utáni időszak egyik sarokpontja marad a tudás átadásának és megszerzésének támogatása. A NAK pénzügyi fenntarthatóságához, feladatainak ellátáshoz nélkülözhetetlen az ehhez szükséges anyagi forrás. Ennek érdekében a kormány további 800 millió forintot csoportosított át a NAK számára ahhoz, hogy elláthassa az államtól átvett közfeladatait. Hozzátette, az agrárgazdasági kamarára kiemelt partnerként tekint a kormány: partner egyebek közt abban is, hogy a gazdálkodók igényeiknek megfelelő képzésekben részesülhessenek, naprakész ismereteik legyenek szakmai, agrárpolitikai, valamint szabályozási kérdésekben.

– Ezért is fontos számunkra, hogy 2023 végéig meghosszabbítsuk a NAK által megvalósított tájékoztatási szolgáltatást, amelyhez mintegy 9,9 milliárd forintot biztosítunk. Ez teszi lehetővé, hogy gazdálkodóink a következő évek átmeneti időszakában is zökkenőmentesen jussanak információhoz a mintegy 600 falugazdászból és több mint 220 irodából álló falugazdász-hálózaton keresztül – tette hozzá. – Ezzel a forrás hozzájárul a mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, élelmiszer-feldolgozók és a vidéki térségekben kis- és középvállalkozásként működő gazdasági szereplők tájékozottságának, felkészültségének javításához, és ezáltal versenyképességük növeléséhez. A falugazdász-hálózat pedig alapvető szerepet tölt be abban, hogy a gazdálkodók hozzájussanak az uniós támogatásokhoz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy munkájukat eredményesen végezhessék.

A tájékoztatási szolgáltatás projekt során a NAK tavaly közel 160 ezer esetben végzett elektronikus ügyintézést, közel 260 ezer esetben személyes tanácsadást, valamint mintegy 1400 csoportos tájékoztatót tartott, kiemelten fókuszálva az aktuális szakmai és agrárpolitikai, agrárszabályozási kérdésekre, a hatályos és új jogszabályokra, illetve a támogatási intézkedésekkel kapcsolatos ismeretekre. A magasan kvalifikált és az adminisztratív teendőkben is évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek munkájának köszönhetően idén a koronavírus-járvány okozta helyzetben a magyar gazdáknak az egységes kérelmek száz százalékát sikerült határidőre beadni, ezáltal időben megkezdődhetett az előlegek kifizetése.