Vadkár: az agrárkamara határozottan kiáll a gazdálkodók érdekeiért

Évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik, ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak. A vadkár megtérítését a termelők a vadászatra jogosultakon nem, vagy csak nagyon nehezen, illetve hosszú idő alatt tudják érvényesíteni. Az agrárkamara ezért céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek érvényesítését, az érintettek így minél hamarabb hozzájuthatnak az őket megillető pénzhez. A NAK ezzel szigorúbb helytállást szeretne elérni a vadászatra jogosultaktól a gazdálkodói követelések teljesítése tekintetében.

Az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan emelkedett a vadkárok mértéke, ennek fő oka a vad túlszaporodása: hatvan év alatt az öt nagyvad létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt. Az elszaporodott nagyvadállományt gyakorlatilag a mezőgazdaság – a gazdálkodók – és az erdőgazdaságok tartják fenn. A gazdák pedig joggal várhatják el, hogy a nagyvad táplálkozásával okozott évi 21 milliárd forintnyi veszteséget megterítsék számukra.

További részletek: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106590-vadkar-az-agrarkamara-hatarozottan-kiall-a-gazdalkodok-erdekeiert